18 mei 2018 | Hypotheek en financieel, Nieuws, Woningmarkt

Hoe bepaalt een energielabel de waarde van uw huis?

De universiteit van Tilburg heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen de waarde van een woning en de energielabel. Met behulp van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), leverde dit onderzoek enkele interessante feiten op. Bijvoorbeeld dat een woning met energielabel A of B gemiddeld een maand korter te koop hoeft te staan en gemiddeld ook nog eens € 6.000,- meer opbrengt.

In het onderzoek werden alle woningen onderzocht die in de eerste helft van 2017 verkocht werden. Dit gaat over ruim 62.000 woningen. Van deze verkochte woningen had 32% een A- of B label en 15% een F- of G label.

Het probleem van het verduurzamen van woningen ligt niet bij nieuwbouw woningen. Dit soort woningen worden veelal met een juiste energielabel gebouwd. Het probleem ligt bij de bestaande en veelal oudere woningen. Wegens de kosten van het verduurzamen is hier nog maar weinig progressie in het verduurzamen te zien.

De reden dat mensen terugschrikken om hun woning te verduurzamen is dat men er niet voldoende in vertrouwd de investering ook daadwerkelijk terug te verdienen. Mensen staren zich blind op de kosten van bijvoorbeeld de overstap van energielabel D of E naar energielabel A of B en zien niet de besparingen waar men op de lange termijn van kan profiteren.

Woonlasten

Met het stijgen van de huizenprijzen betalen mensen meer aan hypotheeklasten. Dit is dan ook de reden dat veel mensen kijken hoe de overige woonlasten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Een grote kostenpost zijn de energiekosten. Als een woning dan een goed energielabel heeft, dan is dat een teken dat u met deze woning energie, maar ook kosten kunt besparen, waardoor u de vaste lasten zo laag mogelijk kunt houden. Een energielabel helpt dus om een indicatie van de energiekosten van een bepaalde woning te verkrijgen.

Het besparen van energie en de besparing op woonlasten is tegenwoordig ook een veelbesproken onderwerp. Hoewel een energielabel belangrijk is en u direct kunt zien hoe zuinig een woning is, zijn er veel meer factoren die van invloed zijn op de energiebesparing en de daaraan gekoppelde kostenbesparing. Het gebruik van zuinige apparatuur bijvoorbeeld, maar ook het isoleren van een woning en energie vergelijken, zodat de goedkoopste energieleverancier gekozen kan worden zijn heel belangrijk.

Een andere belangrijke factor is het gedrag van mensen en is onlosmakelijk verbonden met een energielabel en de hoogte van de woonlasten. Wanneer mensen een goed energielabel hebben, maar hun gedrag veroorzaakt nog een behoorlijke verspilling van energie dan zegt een energielabel A of B eigenlijk maar weinig. Een aanpassing van het verspillingsgedrag naar het niveau van de energielabel is dus erg belangrijk. Het is dus niet een energielabel, maar juist het gedrag wat een woning daadwerkelijk duurzaam maakt.

Verduurzaming

Voor meer informatie over verduurzaming van uw woning kunt u in contact treden met onze partner Groenpand. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden!

Voor vragen over het aanvragen van een energielabel verwijzen we u naar onze ‘Raadgever’

Terug naar het overzicht