6 april 2018 | Duurzaamheid, Nieuws

Column Groenpand: Weg met die gasketel!

De gaskraan in Groningen gaat over niet al te lange tijd definitief dicht. Minder aardbevingen, minder slapeloze nachten voor de Groningers en minder broeikasgassen moeten het resultaat zijn. Maar zitten we er binnenkort nog wel warmpjes bij?

Het grootste deel van het gas (51%) gaat op in gebouwen. En van het gasverbruik in een woning gaat vaak 95% naar ruimte verwarming en warm tapwater. Koken is vaak maar een fractie. De overstap van een gaskookstel naar elektrisch koken is vrij simpel. De stap van gasverwarming naar alternatieve verwarming is een stuk lastiger.

Van ketel naar warmtepomp

De installatiesector kwam vorige week bij monde van voorzitter Doekle Terpstra met de mededeling dat vanaf 2020 de traditionele gasketel het veld geruimd moet hebben. Warmtepompen lijken het belangrijkste alternatief. Vanuit Groenpand plaatsen we deze systemen al een tijdje in het kader van panden energie-neutraal maken. Het is een vrij briljant systeem wat in Duitsland en Japan al veel meer toegepast wordt (voor meer uitleg klik hier). Met dit apparaat kan je deels (hybride) of helemaal van het gas af. Het proces van warmte-opwek met een warmtepomp kost elektriciteit, maar scheelt dus gas.

Echter, vaak is het niet zo simpel als gasketel van de wand af en de warmtepomp ophangen. Waarom? Onze huizen zijn massaal ontworpen op een gasgestookt systeem. Met een gasketel kan je makkelijk water van 70 of 80 graden maken. Met een warmtepomp kan je eigenlijk alleen efficiënt water aanmaken van rond de 40 graden. Als je dat door die ouwe radiotoren laat lopen in een huis met matige isolatie krijg je het simpelweg niet warm gestookt. Ofwel, om van het gas te gaan moet je vaak ook nog de stap naar vloer/wandverwarming zetten, plus een flinke na-isolatie. 

Best een ingreep dus. Maar leg die maandelijkse energie-rekeningen maar eens naast elkaar. Veel Nederlanders hebben niet door dat ze in tien jaar vaak wel tussen de €15.000 en €20.000 naar de energieleverancier brengen. Door zelf warmte op te gaan wekken moet je nu flink in de buidel tasten, maar het kan de maandelijkse kosten enorm verlagen. En met de rente op de spaarrekening is dit ten minste een investering waar wél rendement op zit. En dat is nog los van die Groninger die weer rustig kunnen slapen. 😊 

In een interview met NOS Radio1 gaven we vanuit Groenpand afgelopen week een uitgebreid commentaar op de plannen van het kabinet om de gaskraam dicht te draaien. 

Terug naar het overzicht